Material

Eva-Butiken i Lund 

Fackhandel för underkläder, sovkläder, strumpor & bad

I Eva-Butiken fäster vi stor vikt vid materialet i de plagg vi säljer och här kommer en liten guide över olika material.


Naturmaterial:

Bomull är världens främsta textilfiber och står för hela 80% av textilproduktionen idag. Bomull är slitstark, klarar färgning bra och som alla naturmaterial så andas den men har en tendens att dra till sig fukt och blir då kylande.

Det finns även olika kvaliteter på bomullen och den bästa bomullen är den så kallade Pima-bomullen som odlas i Syd- och Centralamerika och den är extra slitstark men innehåller också färre orenligheter och är därför utmärkt för känslig hud och allergiker.

Swiss Cotton är en annan stämpel som garanterar att den bästa bomullen är använd genom hela förädlingsskedjan vilket bara 3% av världens produktion är. Dessutom garanterar den att minst 67% av tillverkningen är gjord i Schweiz som är kända för sina hårda krav på miljöstandard.

Då bomull kräver enorma mängder vatten när den odlas så utvecklas hela tiden nya naturmaterial.


Viskos och modal är ett exempel på detta och de utvinns från cellulosa, viskosen från antingen barrträd (gran eller tall) eller från bambo och modalen från bokträd. Både viskos och modal är otroligt mjukt, faller fint och andas förstås. Materialet gör att smuts lossnar lätt men det är också känsligare mot högre tempraturer och ska tvättas varsamt.


Lyocell tillverkas av cellulosa från snabbväxande energiskog och är 100%  biologiskt nedbrytbart. Det är ett starkt och tvättåligt tyg med liten risk för krympning, är hudvänligt med har god förmåga att transportera fukt.


Tencel är ett väldigt naturvänligt material gjort från cellulosan ifrån eucalyptus, som behöver väldigt lite vatten vid odling. Det som också utmärker tencel är att man kan återanvända 99,7 % av lösningen som används när man sammanställer tyget. Tencel är också det absolut bästa för den känsliga/allergiska huden.


Silke – ett underbart naturmaterial som kommer från silkesfjärilen som när larven förpuppat sig spinner tråd i en skyddande kokong och som sedan blir silkestråd. Förädlad kallar vi den silke när tråden stickas och siden när tråden vävs. Silke absorberar fukt väl och torkar snabbt, håller kroppen varm vid kyla och sval vid hetta.


Ull kommer från pälsen av djur, främst får men även från kameldjur, dromedar, alpacka och lama. Ullen värmer gott och andas, och numera är den behandlad så att allt stickigt är borta.


Syntetmaterial:

Polyester var det första syntetmaterialet som började användas inom den textila industrin och används fortfarande, bl.a. på grund av att den är prisvärd. Olika tillverkare har sitt namn på fibern och därför kan man stöta på oilka benämningar. Polyestertråden är en slät, oerhört stark tråd men inte elastisk och andas ej.


Polyamid är en töjbar fiber som ofta används för att tillverka underkläder. Fibern andas, är mjuk och används ofta tillsammans med andra material.


Microfiber är egentligen inte en fiber i säg som man kan tro på namnet utan är en benämning på en blandning mellan, vanligast, polyamid och elastan. Det är ett slittåligt material och som är bra på att bevara färg, mircofiber andas och torkar snabbt men se upp för sköljmedel som täpper till fibrens porer!


© Evabutiken i lund © studio-stjernfelt.se 2014